Tisztelt Látogatók!

Kedves Érdeklődő! Adorjánháza Község polgármestereként sok szeretettel köszöntöm falunk megújult honlapján. Ez a honlap Önnek készült, ezért igyekeztünk úgy kialakítani az új felületet, hogy egyértelmű, hasznos és naprakész információkat adjon településünkről.

Adorjánháza község földrajzilag Veszprém megyében, a Devecseri járásban, a Marcal-medencében helyezkedik el. A Somló hegy és a Ság-hegy szomszédságában található kis településünk. A Marcal folyó mentén fekvő közel 400 lakosú falu főleg mezőgazdasági település, ahol szántók, parlagok, láprétek és égerligetek találhatóak. A falutól nyugatra a folyó völgyének egykor mocsaras, ma már többnyire megművelt ártere húzódik, kelet felé pedig a Bakonyalja idáig nyúló dombhullámai jellemzik a táj képét. A helyi elemi iskolában volt tanár Szabó Lőrinc apai nagynénje, Gáborjáni Szabó Jolán. A költő a Tücsökzene kötet Vasbika című versében örökíti meg szigorú, de igazságos rokonát.

Első ismert írásos említése 1476-ból származik Adryanhaza alakban. 1696-ban Adorján néven említik az oklevelek; nevét feltehetően egy Adorján nevű emberről kapta. A falut kisnemesek lakták, gazdaságára a néhány holdas földek voltak a jellemzők. Összeépült a szomszédos Egeraljával. Adorjánháza és Egeralja 1949-ben közös közigazgatási egységgé vált Adorjánháza néven, 1991 óta mindkettő újra önálló község.

Református templomunk 1784-ben épült a késő barokk stílusban. 1817. október 31-én, a reformáció 300. évfordulóján szentelték fel az abban az évben felépült tornyát. A hősi emlékmű mely a templom mellet helyezkedik el, és ad méltó emléket az 1848-49-es szabadságharcban, illetve a két világháborúban elesett helyi hősöknek.

Adorjánháza település címere: az oroszlán a bátorság és a hűség jelképe. Előre halad, de fejét hátrafelé fordítja, visszatekint a régi és dicső nemesi ősökre és azok példamutató tetteikre. A feje felett lebegő korona az elmúlt idők dicsőségét és fényét mutatja, mely beragyogja a mai leszármazottak hétköznapjait is.

Adorjánháza testvértelepülése Szerbiában található Adorján község.  A Vajdaságban, az Észak-bánsági körzetben, Magyarkanizsa községben helyezkedi el.  20 éve nagyon jó együttműködés van a teleülések között.  Az Önkormányzat málnaültetvényen és homoktövis ültetvényen gazdálkodik közfoglalkoztatás keretében. Leader pályázat által 2014. szeptember 6-án megvalósult a polgármesteri hivatal udvarán a „Helyi piactér”. Itt lehetőség nyílt a lakosság számára a többletként megtermelt termények értékesítése.

Munkatársaimmal folyamatosan azon munkálkodunk, hogy Adorjánháza élhetőbb, otthonosabb településsé váljon. Ez motivál bennünket, így ennek érdekében igyekszünk minél inkább kihasználni adottságainkat és a pályázati lehetőségeket egyaránt.

Az önkormányzat törekszik a község értékeinek megőrzésére és gazdagítására.

Polgármesterként az a legfőbb célom, hogy mindenki érezze itt jól magát, legyen az itt élőknek igazi otthona Adorjánháza és vonzó célpontja vendégeinek.

Mi csak egy kicsiny pont vagyunk az óriási világban, de a technika lehetővé tette, hogy leküzdjük a távolságokat, a világ valamennyi szegletébe eljuthassunk, kapcsolatokat teremthessünk.

Reméljük, hogy az olvasottak, és e pár kép a községről arra fogja ösztönözni Önt, hogy személyesen is ellátogasson majd hozzánk, és mi barátunkként fogjuk köszönteni.

 

A mielőbbi találkozás reményében barátsággal:

 

 

Pődör Györgyi

polgármester

 

 

KAPCSOLAT

Adorjánháza Község Önkormányzata

Cím: 8497 Adorjánháza, Fő u. 26.

Telefon:06 30 261 2637

E-mail:adorjanhaza@iplus.hu