feltöltés alatt..

ADORJÁNHÁZA

A 390 lelket számláló Adorjánháza a Marcal medencében, a Somló és a Ság – hegy között fekszik, a Devecseri járáshoz tartozik. Celldömölktől 16 km-re, Pápától 27 km-re, Ajkától 40 km-re található. Ezekről a településekről vonattal, illetve autóbusszal lehet a falut megközelíteni.

A település hangulatát a Marcal közelsége nagyban meghatározza. Adorjánháza az első község a Marcallal párhuzamosan haladó út mellett, összeépülve a szomszédos Egeraljával. A település dombról lefutó keresztutcái a folyó ártere irányába visznek, ahol tőzegtavakat, gazdag növény-és állatvilággal rendelkező lépterületeket és a folyó ősmedrét is felfedezhetjük.

A faluban munkalehetőség csekély, ezért a helyi termékek szerepe különösen felértékelődik. A helyzetet felismerve, a helyi munkalehetőségeket bővítendő Adorjánháza Község Önkormányzata 2013. évtől foglalkozik málnatermeléssel. A 2014. év szép eredményeket hozott, az ültetvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A 2015. évben a munka eredményét látva és a kihasználatlan földterületek miatt új programot indítottak. 2015. őszén homoktövis ültetvény telepítenek. Jelenleg kora tavasztól késő őszig 8 fő munkanélkülinek biztosítanak munkahelyet START munkaprogram keretében, de a gyümölcsszedés ideje alatt ez a létszám még 6 fővel bővül. A programban a regisztrált álláskeresőket, valamint a foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesülőket foglalkoztatják.

Az önkormányzat a helyi termékek értékesítésére 2014. óta helyi piacot működtet, amely minden vasárnap délelőtt látogatható. Az önkormányzat célja, hogy 2-3 éven belül – a málna és a homoktövis termőre fordulásával- szociális szövetkezetet hozzanak létre, és a helyi feldolgozáshoz szükséges eszközállományt is sikerüljön megteremteni.

MIT ÉRDEMES MEGTEKINTENI?

  • Marcal- medence állat- és növényvilága: A Marcal- medence minél szélesebb körben való népszerűsítésére virtuális tanösvény került kialakításra, amely felkeresésével a terület előzetesen virtuálisan feltérképezhető. A honlap címe: www.marcaltanosveny.hu
  • IMGP4352 smI. világháborús hősi emlékmű: 1930-ban avatták fel Rodetz szombathelyi kőfaragómester alkotását. A fehér márványból és műkőből készült emlékmű az I. világháborúban Adorjánházáról származó, hazájukért életüket áldozó hősöknek állít emléket.
  • Adorjánházi Református Templom: A református templom alapkövét 1783-ban rakták le, a kőtornyot 1817-ben szentelték fel, a reformáció 300 éves évfordulójának tiszteletére.
    Különös figyelmet érdemel a templom orgonája, faragott szószéke, illetve a 18.századból származó ezüst és réz tárgyi emlékek (kelyhek, tányérok stb.)

MIT ÉRDEMES VÁSÁROLNI?

Termék neve Helyi termelő neve Helyi termelő címe Helyi termelő telefonszáma Helyi termelő honlap címe
Málna  Adorjánháza Község Önkormányzata Adorjánháza, Fő u. 26. 06 30 261 2637 adorjanhaza@iplus.hu
Méz  Hajmási Károly

mézes ember sm

Adorjánháza, Ady u. 32. 06-70/434-1493

 

 

HELYI PIAC

A településen helyi termékeket értékesítő piac működik, amely minden vasárnap 8 órától látogatható. A piac a Marcal- medence helyi termelőinek portékáit kínálja folyamatosan bővülő termelői listával.

heli piac sm

KAPCSOLAT

Adorjánháza Község Önkormányzata

Cím: 8497 Adorjánháza, Fő u. 26.

Telefon:06 30 261 2637

E-mail:adorjanhaza@iplus.hu